Genel Havacılık Bilgileri

Hava Trafik Kontrolörü Nedir, Nasıl Çalışır?

Hava Trafik Kontrol Hizmeti kısa adı ATC, tüm hava araçlarının apron içinde, uçuş sahasında ve uçuşun tüm bölümlerinde birbirine karşı kontrollü olmalarını sağlar. Hava Trafik Kontrolörleri havada uçakların çarpışmasını engeller ve hava sahasında trafik akışının düzenli olmasını sağlar. Hava Trafik Kontrol hizmeti sunan kişiler için Hava Trafik Kontrolörü kısa adıyla ATCO terimi kullanılmaktadır. Hava Trafik Kontrolü esnasında kullanılan bazı fonksiyonlar veya terimler şunlardır; yaklaşma (approach), kule (tower), radar, direktör (director), yer (ground).

Hava Trafik Kontrolörü Nasıl Olunur?

Eğer havacılık alanında çalışmak istiyorsanız ve hava trafik kontrolörü nasıl olabilirim diye merak ediyorsanız sizler için derlediğimiz bilgileri rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Havacılık alanında çalışmak isteyen kişiler için Hava Trafik Kontrolörü, görev dallarından birisidir. Çok yoğun bir çalışma isteyen bu meslek dalındaki bir görevli bazen 10 uçaktan bazen de 35 uçaktan sorumlu olabilir. Bu yüzden göreve başlamadan önce birçok testte tabi tutulurlar. Meydana gelen bir kazada ilk inceleme yapılan meslek dallarından bir tanesi hava trafik kontrolörüdür.

Ülkemizde Trafik Kontrolörü olabilmek için 2 adet yol bulunmaktadır. Bu yollardan bahsetmek gerekirse bir tanesi DHMİ tarafından belirtilen şartları yerine getirebilmektir. Bu şartlar;

– Türkçe ve İngilizce’de yüksek dil seviyesi, düzgün konuşabilme, akıcı konuşma ve kusursuz dil geçişlerine sahip olmak.
– KPSS’de en az 70 puan almış olmak.
– Adli sicil kaydının temiz olması.
– En fazla 27 yaşında olmak.
– Lisans mezunu olmak.
– Tam taramalı detaylı sağlık testinden geçmek.
– Pelteklik sorunları ve kekemelik yaşamamak, kusursuz bir lehçeyle aksansız konuşabilmek.

Eğer bu şartları karşılayabiliyorsanız DHMI tarafından yapılan bilgisayar destekli sınavda ve yazılı sınavda başarılı olmanız gerekmektedir. Eğer başarılı olursanız DHMİ tarafından 6 ile 8 ay arası boyunca gerçekleşecek bir eğitimin ardından Trafik Kontrolörü olabilirsiniz.

İkinci bir yol ise Anadolu Üniversitesi’ndeki Sivil Havacılık Yüksekokulu içerisindeki Hava Trafik Kontrol bölümünde eğitim alabilirsiniz. Eğitimini tamamladıktan sonra KPSS sınavından en az 70 puan almanız gerekiyor.

Hava Trafik Kontrolörleri İçin Maaşı Ne Kadar?

Bu meslek grubuna mensup asistanlar ve stajyerler 2021 itibariyle en az 5850 TL ile – 7500 TL arasında maaş almaktadır. Yeterlilik sınavını tamamlayarak göreve başlayanlar ise 10.500 TL ile 12.500 TL arasında ücret almaktadırlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu