Genel Havacılık Bilgileri

Kalkış Hızları: V1, VR, V2 Nedir?

Uçak Kalkış Hızları

Kalkış hızları veya V1, VR, V2 aynı sıra ile devam etmektedir. Bu hızların anlamları ise şunlardır: Bir pilot pist başına geçtikten sonra uçağın kalkması için gaz koluna güç vermektedir. Bununla ortaya çıkan hızlanmaya V1 hızı denmektedir. Bu hız seviyesinde bir uçağın bütün frenleme imkanları kullanılabilmektedir ve istenmesi durumunda kalkış iptal edilerek emniyetli bir şekilde durulabilmektedir.

V1 hızının geçmesi sonrasında hızın daha da artması ile VR, yani Rotate, hızına ulaşılmaktadır. Bu hız ile de birlikte pilot uçağın burnunu kaldırarak piste temas eden tekerleri kesmektedir. VR hızına ulaşılmak için ise uçağın kanatlarının yeterli hava akımının geçişini sağladığını ve kontrol yüzeylerinin burun kaldırıp teker kesebileceği bir hale geldiğini gösteren hızdır. Pistten güvenli bir şekilde kalkıldıktan sonraki aşama da ise V2 süratine ulaşılması gerekmektedir.

uçak kalkış hızı

Kalkış Hızları V2 Sürati Nedir?

Kalkış hızları arasında sonuncusu olan V2 sürati emniyetli kalkış olarak havacılık dilinde adlandırılmaktadır. Yani V1 ve VR aşamalarını sorunsuz bir şekilde atlatıldığı belirlenmektedir. Bu hıza ulaşılması durumunda ise motorların tam kapasite çalışmasına gerek olmadan uçağın güvenli bir şekilde güvenli tırmanışa geçme imkânı sağlanmaktadır. Bu güvenli tırmanış esnasında ise pistin ilerisinde veya etrafından bulunan bina, tepe veya diğer aşılması gereken yapıların aşılabileceği hız seviyesi olmaktadır.

V2 seviyesi aşıldıktan sonra tırmanış esnasında motorlardan herhangi birinde arıza çıkması durumunda tek motor ile tırmanışa devam edilebilmektedir. Kalkış istikametindeki engeller aşıldıktan sonra da istenilen seviyeye güvenli bir şekilde ulaşılmaktadır. İstenilen seviyeye ulaşıldıktan sonra gerekli olan acil durum prosedürleri uygulanmaya başlanmaktadır.

Kalkış Hızı Hesaplanması

Kalkış hızları yani V1, VR, V2 hızları büyük bir titizlik ile hesaplanması ve daha sonrasında yardımcı pilot aracılığı ile diğer pilota bildirilmesi gerekmektedir. Bu hesaplamalar esnasında ise pist uzunluğu, rüzgâr, hava durumu, uçağın kalkış ağırlığı, sıcaklık ve fren kapasitesi gibi özellikler belirlenerek hesaplamalar yapılmaktadır. Bu hesaplamalar doğru yapılmaması durumunda ise istenmeyen kazaların oraya çıkması söz konusu olmaktadır. Ancak günümüzde bu risk bile yok denecek kadar az olmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu