Genel Havacılık Bilgileri

Concorde Uçak Modeli

Concorde uçak modeli, sesten daha hızlı bir şekilde seyahat edebilme imkanı sunan insan düşünce projesidir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra özellikle İngiltere’de çok yaygındı. Uçak teknolojisini geliştirmek ve bu teknolojiyi yaratmak için gerekli adımlarda ilk olarak burada atıldı. 1956 senesinde İngiltere’nin sınırları içerisinde kurulan Sesten Hızlı Uçak komitesi, daha güvenli ve daha hızlı bir uçak teknolojisi arayışları içerisindeydi.

Concorde Uçak Modeli, İngiliz-Fransız ülkelerinin ortak projesi olarak hayata geçirildi. Bu modelin ilk kurucuları arasında ABD bulunmadı. Concorde Uçak Modeli ilk uçuşunu 1969 yılında gerçekleştirdi ve tüm dünya da büyük bir ses meydana getirdi. Bu uçağın ticari uçuşu da Londra-Bahreyn arasında gerçekleşti. Concorde model uçakların yaygın hale gelmesi ile beraber sivil havacılık sektörü bu teknolojiden yararlanılması gerektiğine karar verdi.

1960’lı yılların başından itibaren yolcu uçaklarında da yine Concorde uçaklar kullanılmaya başlandı. Paris-New York veya Paris-Dakar gibi birden çok uluslararası uçuş Fransa havacılık firmalarının kontrolü altında Concorde uçaklar ile yapıldı. Türkiye’de ilk kez 1986’da Concorde uçak kullanıldı.

Concorde Uçak ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Concorde Uçaklar Hakkında Bilinmesi Gerekenler, her pilotun ve havacılık öğrencisinin dikkatini çekecek bilgilerdir.

• Concorde uçakları, sesten daha hızlı uçabilmektedir. Bu uçaklar yapılan araştırmalara göre sesten iki kat daha fazla hareket edildiği söylenmektedir.
• Uçaklar günümüzdeki yolcu uçakları ile karşılaştırıldığında daha fazla yüksekliklere çıkabilmektedir.
• Uçak içerisinde kullanılan Rolls-Royce motorları oldukça güçlüdür. Bundan dolayı, uçağın taksi yapması gereken koşullarda motorların yalnızca ikisini kullanmak gerekir.
• Concorde uçaklar, oldukça maliyetli bir süreçten geçmekteydi. İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan uçaklarla karşılaştırıldığında bike maliyetleri daha yüksek olduğu bilinmektedir.
• Concorde Uçakların motor güçleri oldukça yüksektir ki bu da uçağın azami gücün üzerine çıkabilmesi için teorik olarak mümkün gözüküyordu.
• Bu uçak modellerin düzgün bir şekilde soğumaları son derece önemliydi. Bu sebepten dolayı uçak mühendisleri uçağın ön kısmında bulunan soğumaya destek sağlaması için beyaza boyanmalarını tercih ediyorlardı.
• Günümüzde geriye kalan Concorde uçaklar müzelerde sergilenmektedir ve hiçbiri kullanılmamaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu