Genel Havacılık Bilgileri

Uçak Havada Nasıl Kalır?

Uçak Havada Nasıl Kalır?

Uçak tasarımının alt tarafı düz, üst bölümü ise bombeli bir yapıya sahiptir. Bu durum uçağın üstünden geçen havanın altından geçen havadan daha hızlı yol almasına imkan sağlar. Hız farkının ortaya çıkardığı basınç, uçak için doğal bir kaldırma kuvvetini açığa çıkarır. Kuvvet sayesinde uçak havada kalır ve rotasına devam eder.

Uçak Havada Nasıl Kalır?

Uçağın Havada Kalmasını Sağlayan Faktörler Neler?

Uçağın havada kalmasını sağlayan 4 farklı faktör vardır. Bu faktörler şunlardır:

  • Motorun oluşturduğu itme gücü,
  • Sürtünme kaynaklı direnç gücünü oluşturan çekme kuvveti,
  • Uçak kanatlarının sağladığı kaldırma gücü,
  • Dengelem sağlayan yer çekimi ile ortaya çıkan uçağın ağırlık gücü,

Bu 4 farklı faktör bir araya geldiğinde uçağı hava tutan mükemmel güç dengesi ortaya çıkar.

Uçak Havada Sabit Durabilir mi?

Belirli model uçakların havada sabit durması mümkündür. F35 B tipi savaş jetleri, hem kalkış hem de iniş anında havada sabit kalabilen uçaklardır. Bu modellerin öncüleri arasında yer alan Harrier tipi İngiliz uçakları da benzeri pozisyonlarda hava asılı kalabilirler.

Uçakların motor gücü ve mükemmel dengeyi sağlayan gövde, kanat tasarımları havada asılı kalmaya müsait koşulları yaratırlar.

Uçak Havada Nasıl Kalır?

Uçak Havada Kalmasını Sağlayan Bölümler Neler?

Uçakların bazen kanatlarını açarak büyüdükleri ve kapatarak küçüldükleri gözlemlenebilir. Bunun sebebi flap adı verilen hareketli parçalar ile kanatların pozisyonlarının ayarlanması ve havada tutunma gücüne katkı sunulmaya çalışılmasıdır. Uçakların havada kalmasını sağlayan bölümleri arasında kanatları yer alır ve bu kanatlar flap ile kontrol edilir.

Flap’ler açıldığında büyüyen kanatlar, uçağın aerodinamik yapısını bozabileceği için düz uçuşlarda kapatılırlar. Uçak hızı düştüğünde ve inişe yaklaşıldığında ise havada dengeli bir duruş için falp’ler açılarak kanatlar açılır, büyütülür.

Uçağı Havada Uçuran Güç Dengeleri Neler?

Uçağı havada uçuran güç dengeleri, kuyruk bölümündeki çekme, uçak ağırlığını ortaya çıkaran yer çekimi, uçağın üst gövdesinde etkili kaldırma gücü, ön bölümde yoğun itme gücüdür. Uçuk teknolojileri ve pilotaj beceriler bu güçlerin doğru kontrolü ve dengelenmesi üzerine eğilir. Eğitimlerde güç dengeleri, uçak modelini içeren grafikler üzerinde gösterilebilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu