Uçak Mühendisliği Nedir? Maaşları Ne Kadardır?
Uçak mühendisliği hava ile etkileşimde bulunan taşıt, hareketsiz nesne ve cihazların tasarlanması ve geliştirilmesi, üretilmesi ile test edilmesi gibi bakım tamir ve onarım işlemlerinin yapılması ve tüm bu süreçlerin yönetilmesiyle ilgilenen mühendislik dalına verilen addır.
Uçak mühendisliği dediğimiz alan hava içinde hareket eden uçak, helikopter gibi araçlarla silah mermi gibi aletlerin yapıları ile tasarımlarını ve geliştirmelerini içeren insansız hava araçları gibi geniş bir konuları içeren mühendislik dalıdır.
Uçak Mühendisliği Maaşı Ne Kadar?
Uçak mühendisliğinin ilgi alanları yine uçaklar, helikopterler insansız hava araçları yolcu uçağı savaş uçakları olduğu gibi deniz üzerinde ve içerisinde bulunan gemi denizaltı ile top mermi gülle cirit ve benzeri kontrollü uçan çeşitli cisimlerden olan roket uzay mekiği ve benzeri, etrafında hava akımı ile bağlanan binalar asma köprüler gibi çok çeşitli bir alana sahiptir.
Günümüzde ülkemizde Uçak Mühendisliği Bölümü bulunduran 6 üniversite vardır. Uçak ve Uzay Mühendisliğine bağlı bölümlerin eğitim programları 4 temel ana bilim dalına dayanır. Bunlar; Aerodinamik, Kontrol ve Aviyonik, Yapısal, İtki Sistemleri’dir. 4 yıllık lisans programı çerçevesinde mezun olan öğrenciler Uçak Mühendisi ünvanı kazanırlar.
Peki, Uçak mühendisliği iş imkanları nelerdir? Uçak mühendisliği maaşları ne kadardır? Lisans eğitimini tamamlayan gençler ülkemizde THY, Roketsan, Aselsan, TUSAŞ, Tübitak, Havelsan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, MKE ve özel sektöre bağlı şirketlerde iş imkanları bulabilirler. Uçak Mühendisliği bölümüne ülkemiz öğrencileri tarafından pek sıcak bakılmamasının en büyük sebebi de tabi ki iş olanaklarının kısıtlılığıydı.
Ancak sivil havacılık ve savunma sanayinde Türkiye son yıllarda önemli adımlar atmaktadır. Bu nedenle sektörde yetişmiş eleman ihtiyacı da giderek tırmanmaktadır. Tabi ki bu alanda yurt dışında da cezbedici iş fırsatları yakalamak mümkün. Büyük firmalar dünyanın dört bir yanından yetenekli ve çağdaş gençleri istihdam ediyor.
Ücret konusuna gelecek olursak uzmanlık, tecrübe, kıdem, başarı vb. durumlara göre ciddi değişiklikler gösteriyor. Çalışma saatleri ve izin günleri firmadan firmaya değişiklik göstermekle beraber genelde uygun şartlara sahip. Çalıştığınız firmaya göre yaklaşık olarak 3000 veya 9500 TL civarında bir maaş ile işe başlamanız muhtemel. Maaş artışları çalıştığınız firmanın kalitesi ve politikalarına göre değişiklikler gösterecektir.
Büyük firmalarda çalışan Uçak Mühendisleri 6500 ile 9000 TL’ye kadar değişen maaşlar alabilmektedirler.