Uçak Teknolojisi Bölümü Nedir?
Uçak teknolojisi bölümü havacılık sektöründe uzmanlar yetiştirmek amacıyla alım yapmaktadır. Öğrencilere bölümde bakım, ar-ge, onarım ve diğer havacılık konularında işinin ehli insanlar tarafından eğitimler verilmekte. Uçak teknolojisi bölümü 2 yıllık önlisans üniversite eğitimidir.
Özellikle günümüzde son açılan bölümlerden sonra havacılık ve yan alanları ile ilgili birçok üniversite bölümü mevcuttur. Dünyada değişen ve gelişen havacılık sektörünün bu yeni bölüm açılma hızlılığına neden olduğunu söyleyebiliriz.
Üniversite seçimlerinizde Sivil Havacılık tarafından “tanınmış okullar” olarak nitelendirilen okulları seçmeniz ilerideki meslek hayatınızda kolaylık sağlayacaktır.
Uçak Teknolojisi Bölümünde Neler Öğretilmektedir?
Uçak teknolojisi bölümünde uçaklar ile alakalı dersler haricinde havacılığın dili olmasından dolayı İngilizce dersleri görülmektedir. Üniversitelere sonradan eklenilen seçmeli dersler haricinde uçak teknolojisi bölümü özel dersleri şunlardır:
- Temel elektrik bilgisi dersleri
- Elektronik dersleri
- Elektronik gösterge dersleri
- Uçak temel bilgisi dersi
- Uçak bakım uygulamadersleri
- Uçak yapısı ve uygulamaları
- Uçak sistemleri ve uygulamaları
- Aerodinamik dersleri
- Pistonlu motorlar ve uygulamaları
- Gaz türbinli motorlar ve uygulamaları
- Uçaklara ait göstergeler ve pervane eğitimleri
Temel olarak Türkiye’deki üniversitelerin eğitimleri yukarıdaki derslere dayalıdır. Türkiye’deki çoğu üniversite yukarıda saymış olduğumuz dersleri temel alarak eğitimler vermektedir. Ayrıca unutulmamalıdır ki havacılık sektörünün ana dili İngilizcedir. Bölümü tercih etmeden önce veya kazandığınız anda İngilizce ile ilgili kurslara gitmeniz sizin avantajınıza olacaktır.
Uçak Teknolojisi Bölümü İş Olanakları
Uçak teknolojisi bölümü iş olanağı bakımından günümüzde gelişmektedir. Uçak teknolojisi bölümünden mezun olduğunuz zaman “uçak teknikeri” olarak işe başlıyorsunuz. Havacılık ile ilgili tanınmış okullarda okumanız sizin iş bulmanızı kolaylaştıracaktır. Tanınmış bir okulda okumanız sizin tekniker olarak görev yapma sürenizi 3 yıl daha azaltarak 2 yıl teknikerlik yapmanızı sağlıyor.
Uçak teknikerleri için farklı alanlarda farklı iş imkanları olabiliyor. Fakat söylememiz gerekiyor ki bir tıp sektörü kadar istihdam duyulmuyor. İş fırsatı yakalamak için iyi bir üniversitede iyi bir öğrenim hayatı geçirmeniz gerekmektedir. İş hayatına da olabildiğince erken atılmanız gerekiyor.