Kara Kutu Tarihi
Kara kutu yapımında su basıncı, yüksek ısı ve olabilecek çarpışmalara karşı daha dayanıklı hale gelmesi için hedeflenen bir çalışmadır. Ancak bu çalışma 1957 yılına kadar insanlar tarafında pek bir rağbet görmemiştir. ABD menşeili Boeing kara kutusunu 1957 yılında kullanmaya başlamıştır. Kara kutu nedir, 1960 yılında ise Avustralya’da yaşanan bir uçak kazası ile Avustralya hükümeti uçak içlerinde kara kutu maddesinin uçaklarda bulundurulmasını zorunlu kılmıştır. Kısa bir süre sonra diğer ülkelerde Avustralya hükümetinin aldığı kararı takip etmiştir.
Kara Kutu Nedir?
Modern dünya içerisinde bulunan kara kutular iki parçadan oluşmaktadır. Bunlardan birincisi uçağın kanat kısmı içerisinde bulunan kokpit ses kaydedicisidir. İkinci cihaz ise uçuş veri kaydedicisidir. Bu iki cihaz sayesinde uçak içinde:
- Uçağın yüksekliği
- Uçağın Motor Isıları
- Kokpit Ses Kayıtları
- Uçağın hızı
- Uçağın genel olarak bütün verileri
kaydedilmektedir.
Kara kutular, çarpma esnasında uçağın en az zararı görebilmesi için kuyruk kısmı içinde konumlandırılır. Havacılık verilerine bakıldığında, ilk çıkan kara kutular yalnızca hız, zaman, pusula konumu, alçalma bilgilerini içermektedir. 1960 yılında kara kutular ses kaydı yapabilmek için yeniden tasarlanmıştır. İlk kullanılmaya başlandığı zamanlarda manyetik bant kaydı alınırken günümüz içerisinde bu işlem için flaş bellekler kullanılmaktadır. Geçmişten günümüze kara kutular üzerinde yapılan yenilikler ile daha güvenilir bir hale getirilmiştir.
Kara Kutular Ne Kadar Dayanıklıdır?
Uçaklar içerisinde bulunan kara kutular dayanıklılık için pek çok farklı testlerden geçmektedir. Bu testler içerisinde en bilinenleri şöyledir:
- Kimyasal Korozyon
- Yangın Testleri
- Tuzlu Su Testi
- Derin deniz içerisinde ezici basınç noktaları
olarak bilinmektedir.
Kara kutular -1000 ile 55.000 feet yükseklik arasına ve -55 ile +70 derece arasında bulunan sıcaklıklara dayanıklı olarak üretilmektedir. Standart bir kara kutu bir saat içerisinde 1100 derece sıcaklıktaki ateşe dayanabilmektedir. Kara kutular 3400 gs’lik etkilere kadar dayanıklı olmaları için üretilmektedir. Normal bir kazada kişi 50-75 gs arasında bir kuvvet anına maruz kalmaktadır. Bu cihazlar üretilirken genel olarak alüminyum maddeleri tercih edilmektedir. Darbelerden korunabilmesi için titanyum veya çelik koruma mutlaka kullanılmaktadır.