De-Icing Nedir?
Uçaklara kalkıştan önce verilen bazı hizmetler vardır. Seyir halindeyken uçakta tehlike yaratabilecek herhangi bir durumun ortaya çıkmaması için bazı önlemler alınır. Özellikle kış mevsiminde uçakta oluşan buzlanmalar ciddi sorunları beraberinde getirir. Bunun önüne geçebilmek için de anti-icing ve de-icing işlemleri yapılır. De-icing, buzlanmış olan uçaklara yapılırken anti-icing işlemi buzlanma oluşmadan önce alınan önlemdir. Her uçuşun öncesinde zorunlu olarak yapılan bu işlemlerde kimyasal maddeler kullanılır.
De-icing işleminde kullanılan kimyasal, alkol ve glikoz içerir. Uçakların aerodinamik yapılarının korunması için yapılan de-icing işleminde oluşabilecek olumsuzluklara karşı önceden önlem alınıyor. Buz çözücü özelliği olan özel kimyasal sıvılar sayesinde uçak gövdesi üzerindeki ciddi boyuttaki buzlanmalar bile rahatlıkla çözülebiliyor. Bu işlem yapılırken buzlanmanın şiddeti de göz önünde bulundurularak kullanılacak kimyasal madde farklılaşabiliyor.
De-Icing Nasıl Yapılır?
De-icing, uçak yüzeyinde biriken buz, don ve karın çözülmesi için yapılır. Uçaklarda özellikle kalkış emniyetinin sağlanabilmesi için uygulanan bu işlem sayesinde, uçağın aerodinamik yapısı korunmuş oluyor. De-icing yapılmadığı için buzlanma sonucu oluşan kaza örneklerinin de olması, bu işlemin önemini anlamaya yardımcı oluyor. Her kar yağdığında veya her don olayı olduğunda de-icing yapılmıyor. Çiy noktası sıcaklıklarında uygulanan işlem, sulu kar yağışı olması durumunda da gerekli görülürse uygulanabiliyor.
Uçak gövdesi dışında kanatlar üzerindeki buzlanmalar için de de-icing yapılır. Gizli buzlanmaları bile çözen alkol ve glikoz karışımı, forklift yardımıyla uçak yüzeyine püskürtülür ve kullanılan sıvının temel bileşenin propilen glikol olması, her seviyedeki buzlanmanın çözülmesine yardımcı oluyor. bu sıvı, su karışımı ile de kullanılabilir ve uçaklardaki buzlanmalar için kimyasal sıvılar yerine sıcak su kullanıldığı da görülür.
De-Icing İşleminin Önemi
De-icing işlemi, hava durumuna bağlı olarak özelliğini kısa sürede kaybedebilir. Bu yüzden yalnızca kalkış öncesi değil, iniş sonrası da de-icing yapılabiliyor. Seferden dönen uçaklarda oluşan kar ve buz kütlelerinin temizlenmesi de-icing ile mümkün oluyor ve uçaklarda önemli olan kanat, motor, kuyruk ve gövde gibi yüzeylerdeki buz çözücü işlemler sayesinde uçak buzlanmaya karşı dirençli hale geliyor.