Genel Havacılık Bilgileri

Boeing 747 Dreamlifter

Amerika’da Boeing adlı uçak üretimi yapan firma 787 adlı yeni uçağı, çözüm adına farklı kıtalardaki ortakları ile yapımına başladığı için bir kargo uçağı tasarımı yapması gerekli oldu. Boeing 747 Dreamlifter , bir uçağın üretilmesine yardımcı olması için üretilen uçak.

Takvimler 1990’lı yılları gösterdiğinde hayal ettiği pazar hedefine ulaşamayan Boeing, bu sebepten ötürü yeniden bir uçak üretme planı yaptı. Bu proje, 11 Eylül tarihindeki saldırılar nedeniyle ertelendi. Bunun ardından gündeme, artış gösteren yakıt fiyatları sebebiyle daha ekonomik ve daha fazla verime sahip olan uçak üretimi fikri gelmiş oldu.

Boeing 747 Dreamlifter – Bir Uçağın Üretilmesine Yardımcı Olması için Üretilen Uçak

Daha sonra bazı tasarruflar yapan motorlarla Dreamliner adlı projeye başlandı. Proje için, montaj sahasından dışarıya çıkmayacak şeklinde karar alınmıştı. Bu uçağın gerekli bazı malzemeleri diğer ülkelerde üretileceği için bu aşamada büyük oranda aksaklıklar oluştu. Uçak parçalarının biraz daha hızlı elde edilmesi için Washington şehrindeki montaj yerine hava yolundan ulaştırma tercih edildi.

Uçak firması, var olan modeli tam anlamıyla yapılandırarak bu amaca uyar şekilde tasarlamayı seçti. Gökyüzünün incisi bu uçağın 747-400, baştan sona yenilenmesi planına başlandı. Uçağın gövdesinde kesimler yapılarak şişirme görünümü verilmiş oldu.

Kuyruk kısmındaki açılıp kapanan tasarım sayesinde de yüklenecek olan kargoların problemi ortadan kalkmış oldu. Ama bu noktada istenmeyen bir hata meydana geldi. Kuyruk kısmından sinir ağlarının geçmesi sebebinden dolayı, motorları yerden güç alımı yapmadan kesemeyecekti. Sorunun çözülmesi adına gerekli yöntemler düşünülüp (kuyruk açılır şekilde yapıldı) çözüm sağlandı.

Önceki zamanlarda insan taşınan gövdede yine eskisi gibi basınca ihtiyaç kalmadı. Gerek kalmaması sebebinden ötürü de pilotların uçuş anında kabinden çıkma gibi durumları mümkün olmamıştır.

Özetle, istediği şeye 9 Eylül 2006 tarihinde Boeing, ilk olarak test uçuşu ile kavuşmuş oldu. Bu işlemden sonra Japonya’dan 30 gün içerisinde gelen kanatlar, artık sadece 8 saat kadar daha az bir zaman diliminde gelebilecekti. Karıştırılmaması adına, uçak parçaları amaçlı üretilen ve dar olmayan gövdeye sahip kargo uçağı Dreamlifter olmadığı unutulmamalıdır.

Yine kargo amaçlı kullanmak için üretilen uçakların yanında, Dreamlifter kıtalararası yolculuk yapma potansiyeli ile farklı atmaktadır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu