Genel Havacılık Bilgileri

Hürjet İçin Büyük Gelişme

Türk Hava Kuvvetleri’nin bünyesinde bulunan T-38M eğitim uçaklarının ve Türk Yıldızları’nın kullandığı F5 uçaklarının piyasadan çekilmesini sağlayacak Hürjet Kritik Tasarım İncelemesi testlerinin olumlu sonuçlandığı açıklandı.

Hürjet İçin Büyük Gelişme: Asuman Hasreti Sona Eriyor

Türkiye havacılık sektöründeki takındığı istikrarlı çalışmalarını, daha önceden geliştirdiği hamleler ile yürütmeye devam ediyor. Helikopterler, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Milli Taaruz Uçağı’ndan sonra da Hürjet için kolları sıvadı. Ses hızında uçuşu mümkün kılan ve eğitim amaçlı üretilen Hürjet, kağıt üzerinde bulunan testlerini tamamladı. 

Yeni geliştirilen tasarım ile birlikte, verimliliği ve yeterliliği sınamak amaçlı, model üzerinden gerçekleştirilen testlerle limitlerin sınırı zorlandı. Uçuş kontrol kanunları, düşük hız rüzgar tüneli ve statik rüzgar tüneli gibi zorlu testlere maruz bırakılan Hürjet, tüm testleri başarılı bir şekilde sonuçlandırdı. Tüm bu testlerden başarı ile geçen model 1/10 ölçekle hazırlanmış teste tabii tutuldu.

Testlerin başarı ile tamamlanmasının ardından gerçek zamanlı testlerin prototip üzerinde deneneceği bekleniyor. Testlerin prototip üzerinde başarıya ulaşması sonucunda Asumana kavuşulması tahmin ediliyor. Belirlenen üretim planında herhangi bir sorun veya gecikme yaşanmaması halinde Aralık 2022 tarihinde Asuman’ın gökyüzündeki uçuş testlerinin başlanması öngörülüyor.

Tasarım olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin bünyesine bırakılacak olan modelin, çok farklı ihtiyaçlara uygun olarak modellenmesi üzerinde çalışmalar başlamıştır. Günümüzde pilotlar havacılık ile ilgili tüm eğitimleri T-38M jet motorlu eğitim uçaklarıyla alıyor. Prototip üretimi sonucunda testlerden başarı ile geçilmesi halinde 2023’den sonra pilotların yeni eğitim uçağı ile eğitimlerine devam etmeleri bekleniyor. Çağımızın teknolojisine uyum sağlamak amacıyla TUSAŞ işbirliği ile kapsamlı bir modernizasyondan geçirilen bu uçaklar 2023 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne teslimi gerçekleştirilmesi için beklenen Hürjet ile yenilenip geliştirilmesi hedefleniyor.

Harbe Hazırlığa Geçiş ve Hafif Taaruz eğitimlerini kapsayan uçaklar geliştirilmiş ve teknolojiye uyum sağlanmış şekilde Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yerini alacak.

Gücünü F-404 tipi General Elektrik jet motorlarından alan bu uçakların boyu 13 metredir. Yapılan uzun görüşmelerin sonucu olarak motor konusunda bir karara bağlanması ile birlikte akıllarda bulunan büyük soru işaretlerinin giderildiği görülmektedir. Diğer yapılan görüşmelerde Eurojet EJ200 turbofan motorları bu uçakların üzerinde kullanılması planlanmıştı. Ancak bu motorların ikili olarak kullanılmasından dolayı soru işaretleri ortaya çıkmıştı. Çözüm olarak tek halde Hürjet’e takılması planlanan Eurojet motorları testlerden başarısız sonuç alması nedeniyle General Elektrik motorları kesin çözüm olarak görüldü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu