Genel Havacılık Bilgileri

Nasıl Uçak Yapılır?

Nasıl Uçak Yapılır?

Uçak yapımı günümüzde her şirketin, kurumun ya da gerçek kişinin yapabileceği bir yapım işi değildir. Bunun için teorik bilginin ve uygulama yeteneğinin harmanlanarak belli bir noktaya kadar gelmesi gerekecektir.

Bunun sonucu olarak da uçak yapan firmaların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Peki, bunun temel nedeni nedir? Yani uçak yapmak neden kolay bir iş değildir? Bunun cevabı aslında uçak yapmanın aşamalarının çok büyük sabır ve deneyim istemesidir.

Nasıl Uçak Yapılır?

Uçak Yapım Aşamaları

Ülkemizde uçak yapımı yapan şirketlerin çalışma şekline bakıldığında bu işin ne kadar profesyonel olduğu rahatlıkla anlaşılabilir. Çünkü bu şirketler bu yapım aşaması esnasında bazı özel işler için alt işveren niteliğinde yurt dışında ya da yurt içinde bulunan birçok uzmandan faydalanıyorlar. Bunun en büyük nedeni de bu alanlarda en iyi bilgiye sahip kalifiye elemanlara duyulan ihtiyaçtır.

Proje ve Hedef

Bir uçak yapımına başlanmadan önce yapılması gereken şey bu uçağın kullanım alanının ne olacağıdır. Çünkü bir uçağın yolcu uçağı olarak yapılması esnasında kullanılan yapım yöntemleri ile genel maksatlı bir uçağın yapım aşamaları farklı olacaktır.

Pek tabi bu farklılık da yapım sürecine büyük bir yön verecektir. Uçağın dış görünüşü ve tabiri caiz ise tasarımı için harcanan mesai ilk mesailerdir. Bunun için birçok şirket yabancı ortaklıklardan geri durmuyor.

Ana İnşaat

Uçak yapımında ana inşaat olarak değerlendirilen dış kaplamanın ve uçağın hedeflenen görünümüne kavuşması en önemli aşamalardan birisidir. Bu ana inşaat kavramı altında;

  • Uçağın ne kadar yüksekliğe sahip olacağı,
  • Uçağın taşıyacağı yüke göre kapasitesi,
  • Uçağın dış mimarisi ve dizaynı gibi önemli kavramlar vardır.

Bütün bu kavramlar da uçağın bizim tarafımızdan görünen yüzünü ortaya çıkarır.

Nasıl Uçak Yapılır?

Mühendislik Harikası

Uçağın bütün kaba işleri olarak adlandırılan işleri tamamlandıktan sonra sıra asıl iş olan ve artık otonom cihazların hesaplamalarından da sıklıkla yararlanılan motor, yazılım ve içindeki sanal koordinasyona geçilir. Bu aşama aslında uçak yapımında en büyük maliyete ve mühendisliğe ihtiyaç duyulan alanların başında geliyor.

İşte bunun için de uçak yapımında var olan şirketler bu alan için çok büyük yatırımlar yapıyor ve büyük teknolojiler kullanılıyor. Bu son aşama da tamamlandıktan sonra artık uçak bir mühendislik harikası olarak kullanılmaya hazır hale gelecektir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu