Genel Havacılık Bilgileri

Seyir Halindeki Uçağın Camı Kırılırsa Ne Olur?

Uçağa binen kişilerin aklında birçok soru olur. Bu sorulardan bir tanesi de seyir halinde uçağın camı kırılsa ne gibi bir sıkıntı meydana geleceğidir. Bu soruyu cevaplamak için öncelikle uçak camlarının yapısını incelemek gerekir. Seyir halindeki uçağın camı kırılırsa ne olur?

  • Uçak camları sürekli gelişme göstermiştir. Günümüzde uçak camlarının ovel yapıda olduğunu görüyoruz. Çünkü kare camların basınca pek dayanıklı olmadığı ispatlanmıştır.
  • Uçaklarda kuşun çarpması sıklıkla görülen bir hadisedir. Bu sebeple uçak camları oluşturulurken 600 gram ağırlığında ve 520 kilometre hızdayken bir kuşa çarpıldığı vakit herhangi bir hasar almayacak şekilde ayarlanır.
  • Kokpit ön camları aşağı yukarı 6 santim kalınlığındadır ve birçok kimyasal karışımdan oluşmuştur. Çok katmanlı olduğu için de kaza durumunda hasar oranı en aza indirgenmiş seviyededir.
  • Sıcaklık da oldukça önemlidir. Bu sebeple uçaktaki camlarda -60 derece soğuk ve 40 derece sıcağa kadar yapının korunması amaçlanır ve camlar bu şekilde üretilir.

Yani uçak camları bizim bildiğimiz türden camlardan değildir. Birçok kimyasal maddeyle yapılmış ve hemen hemen her şey de düşünülmüştür. Bu sebeple bir yolcunun yumruk, tekme ya da başka bir yolla bu camı kırması ihtimal dahilinde bile değildir. Bunların yanında cama isabet edecek mermi bile yalnızca küçük bir delik oluşturacak ve uçakta ince tiz bir ses meydana gelecektir. Bundan dolayı basınç azalabilir ve basınç azalması sonucunda da acil durum oksijen maskesi takılarak acil bir şekilde en yakın havaalanına iniş yapılır. Fakat korkulacak bir durum olmaz çünkü camlar düşündüğünüz gibi paramparça olmaz ve oksijen maskesi de uçak inene kadar sizi korumaya yardımcı olur.

Seyir Halindeki Uçağın Camı Kırılırsa Ne Olur?

Uçak camlarında hasar olması görüldüğü üzere oldukça düşük bir ihtimaldir. Fakat diyelim ki çatlak ya da delik oluştu. Bu durumda pilotun uygulaması gereken bazı uygulamalar bulunur. Bunları incelemek gerekirse;

  • 10.000 feet altına iner ve hızını da 463 kilometre altına düşürür.
  • En yakın havaalanına iner.
  • Mecburi bir iniş yapıldığı yetkililere iletilir. İniş yapılacak olan havaalanı yetkilileri de önlemleri alıp uçağın ineceği yere bir itfaiye ekibi yollar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu