Genel Havacılık Bilgileri

Uçak Nasıl Yapılır?

Uçak Nasıl Yapılır?

Üretimi yapılan ürünlerin yapıldıkları alanlara ve çıkacak olan sonuca göre çok çeşitli üretim safhaları vardır. Uçak yapımı da günlük hayatımızda kullandığımız bütün ürünlerden çok farklı biçimde yapılan ürünlerden birisidir.

Bazı ürünlerin üretimini gerçek kişiler de yapabiliyorsa da belli başlı bazı yapım işlerinin çok organize kurumlar ya da şirketler hatta devlet tarafından yapılması gerekiyor. İşte uçak yapımı tam olarak bu sınıflandırma içinde yer alan yapım işleri arasında yer alıyor.

Uçak Nasıl Yapılır?

Uçak Yapımının Aşamaları

Uçak yapmadan önce yapılması gereken birçok iş vardır. Bunların başında gerekli izinleri almak ve bu konuda ruhsat sahibi olabilmektir. Ancak bu sayede tamamıyla yapım işlerine başlanabilir. Ayrıca söz konusu bu izinler alınsa dahi çeşitli simülasyonların defalarca hatta binlerce yapılması gerekir. Dolayısıyla da evrak işlerinin bitmesi işlerin bitmesi anlamına gelmiyor.

Öncelik Her Zaman: Gövde

Uçak gibi devasa yapılar yapılırken neye benzeyeceği ve nasıl bir estetiğe sahip olacağı kesinlikle belirlenmelidir. Aksi halde ince işlerin başlaması mümkün değildir. Bu gövde kavramı içinde;

  • Nasıl bir estetiğe sahip olacağı,
  • Boyunun ya da uzunluğunun ne olacağı,
  • Dış tasarımının nasıl olacağı gibi alanlar üzerinden çalışılır.

Tüm bunları da alanlarında uzman olan kişiler yapar. Kaba işlerin bitmesiyle beraber söz konusu bu görünüşün tescil edilmesi yani fikri haklarının alınması gerekir.

Uçak Nasıl Yapılır?

Beyin ve İç Mimari

Uçağın gövdesi hazır olduktan sonra ise sıra ince işler olarak da adlandırılan ve binlerce yazılım ile çalışan beynini ortaya çıkarmaya gelir. Bu aşama kat edilen bütün mesafelerden çok daha uzun ve zor bir süreçtir. Çünkü bir uçakta binlerce bilgisayar ve yazılım vardır. Bunların hepsinin koordineli bir biçimde çalışması harika bir mühendislik işidir. Yine bu konuda da alanında uzman olan yerli ve yabancı şirketler çalışır.

Son Aşama

Uçağın gövdesi tamamlandıktan ve gerekli olan yazılımlar ile uçuş yapabilecek duruma getirildikten sonra ise sıra test uçuşlarına ve denemelere gelir. Prototip aşamasındaki bir uçağın daha yolun başındayken kaybı çok büyük bir kayıp olacağı için de test uçuşlarından önce yüzlerce defa simülasyonlara sokulur. Yer ve hava testleri de yapıldıktan sonra artık uçak seri üretime hazır hale gelmiş olur. Bir uçağın çok kabaca yapılış aşamaları bu şekildedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu