Uçaklar Neden Beyaz ?
uçaklar neden beyaz ? Günümüzde uçaklar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir, son teknoloji ile donatılmış mühendislik harikalarıdır. Dünyanın her yerinden yüzlerce tedarikçi demir kuşların üretimine katkıda bulundu. Vücutlarından da havacılık elektroniğine, motorlarından koltuklarına kadar bu kuşlar üretim planlarına milyarlarca dolar harcadılar. Uçağı fabrikada yaptıktan sonra çok ilginç bir yolculuk daha yaşadılar.
Bu konu hakkında bilinmekte olan bazı sebepler yer almaktadır. Çünkü bu açık renkte olan beyaz güneş ışığını yansıtır. Bu neden ile de uçağın ısısı azaltılır. Güneş radyasyonu etkilerinin neden olduğu olası hasarı en aza indirmek için beyazı seçin. Bu nedenle de mantık olarak kabaca vücuda güneş kremi sürmekle aynı görevi görmektedir. Uçak dışındaki görünür alanda ise meydana gelmekte olan bu deformasyon, petrol sızıntıları ve çatlaklar gibi fiziksel temas nedeniyle oluşan yapısal hasarları kolayca tespit etmek için tasarlanmıştır. Bu kullanılmış olan beyaz renk uçağın gökyüzünde bulunmasını kolaylaştırır. Beyazın yolcuların psikolojisi üzerinde de etkisi var. Solmuş bir uçağa binmek, yolcuları seyahate çıkmadan önce güvenlerini sağlamaz. Diğer uçak kaplamalarıyla karşılaştırıldığında, beyaz nispeten ucuzdur. Şirket logosu, beyaz bir arka planda daha dikkat çekicidir.
Uçak Boyasına Dair İlginç Detaylar
4 vardiyada çalışan 100 kişilik bir ekiple dünyanın en büyük yolcu uçağı, 21 günde Hamburg’daki Finkenwerder fabrikasında 3.100 metrekarelik bir Airbus A380 gövdesini boyadı. Kanatlar da boyanır! 24 ressam 3 astar boyadı ve her astar 60 dakika sürdü. Ardından 3 katmanlı boyamayı tamamlayın. Toplam 650 kilogram boya kullanıldı. Boyandıktan sonra, uçak yaklaşık 70 kilogram ağırlığındadır.
Boya uçağı korozyondan koruduğu için boyasız uçamayan bir uçak. Yıldırım düşmesi sırasında da iletkenlik sağlar. Yakıt tüketimini azaltır. Uçağın ortalama 8-10 yıl boyanması tavsiye edilir. Bir uçağı boyamanın maliyeti 50.000 ila 200.000 ABD doları arasındadır.