Genel Havacılık Bilgileri

Uçaklar Neden Tibet Üzerinden Uçmaz

Uçaklar dünya çapında binlere kilometre yol kat ediyorlar. Ve bununlar birlikte bir çok yere seyahat ediyorlar. Fakat uçaklar için oldukça tehlikeli olan bu bölge dünya tarihinde bir çok hayatını kaybeden insan olduğu görülmüştür. Ve tüm uçakların oldukça geniş olan bu bölgede kaçtığını, ve sanki üzerinden uçulması yasak bir bölge gibi uçakların bölgenin içinden değil de etrafından dolaştığı görülüyor. Hatta bu bölge bir okyanusun tam ortasında bir yer de değil. Burası dünyanın en nüfuslu kıtasına sahip olan Asya’nın ortasında yer alıyor. Peki bu uçaklar neden Tibet üzerinden uçmaz ? Bunun da birkaç sebebi var.

İlk olarak uçaklarının Tibet üzerinden uçamamalarının nedeni oksijen olduğu görülüyor. Tibet bölgesi platosunun ortalama yüksekliği 14.000 feetten fazladır. Ve uçaklar da normal bir uçuş için 30,000 feetin üzerinde seyreder. Normal olarak bu bir sorun değildir. Fakat olası bir acil durumda kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla bu bölgede acil bir durum anında uçakların sağlıklı bir iniş yapacağı bir alan bulunmaktadır. Hatta bu bölgede güvenli bir iniş yapabilecekleri bir havaalanı yoktur.

Tibet bölgesinin uçaklar için oldukça zorlu ve tehlikeli bir bölge olduğunu söyleyebiliriz.  Ayrıca Tibet bölgesinin özellikle çift motora sahip olan uçakları ilgilendiren tehlikeli bir yönü var. Olası bir motor arıza halinde tek motorun kuvveti ile uçaklar aynı dengeyi tutturmakta güçlük yaşayabilir. Buna benzer acil durumlarda alçalmak gerekebilir.  Bu bölgede de olduğu gibi dağ boyutları yüksek olan bölgelerde risk oluşturabilirler. O yüzden uçakların bu bölgelerdeki yaptığı seferlerde Tibet bölgesinden geçmeyip resmen Tibetin kenarından dolaşarak ulaşmak istedikleri yere doğru uçmaya devam ederler. Ve ayrıca bu Tibet bölgesinde gerçekten yaşamakta olan kimsenin olmadığı biliniyor. Ve bir diğer uçakların Tibet üzerinden uçmama; nedeni ise şiddetli rüzgarlar olduğu görülüyor. Bu şiddetli rüzgarlar dağların üzerinde bir dalga oluşturarak eserler. Uçaklar ise bu şiddetli rüzgarlardan geçtiklerinde şiddetli türbülansa maruz kalırlar. Bu da acil durum gerektiğinden daha da büyük sorunlara yol açabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu