Uçakta Yakıt Nerede Depolanır?
Uçakta yakıt nerede depolanır , bir uçağın alabileceği yakıt miktarı ne kadardır, uçağın havada ikmal nasıl yapılır?
Uçakta Yakıt Nerede Depolanır
Uçaklar geçmişten günümüze kadar süregelen bir hikayesi vardır. Her uçağın teknolojik ve kültürel özelliği bulunmakla beraber kendine has yapısı bulunmaktadır.
Günümüz zamanında dünyanın bir ucundan diğer ucuna birkaç saatte kolaylıkla ulaşılırken yüzyıllar öncesinde atlar ve develer araç olarak kullanılırdı. Teknolojinin bu kadar ilerlediği zamanda uçaklarda bu hızdan nasibini almış bulunmaktadır.
Eğer bir yolcu uçağının yakıtı havada bitmişse yakıt ikmali yapamaz. Tabi durum savaş uçaklarında aynı değildir.
Savaş uçakları havada yakıt ikmali yapabilir. Uçaklara ilgi duyanların en merak ettiği konu olan uçakların yakıtlarını nerede bulundurduklarıdır. Her uçağın ke dine göre yakıt depolama alanı bulunmaktadır. Genel olarak uçaklarda yakıt depoları uçakların kanallarıdır. Aerodinamik acıdan oldukça yararlı ve dengeli olduğu için bu yöntem çok tercih edilmektedir.
Bazı uçaklarda yakıt kanatlarının üzerinde asılı bir şekilde yer almaktadır. Bu durum aerodinamik acıdan avantajlı olmadığı gibi bazı özel durumlarda uçakların kanatlarından atılıp bomba gibi kullanılabilmektedir. Uçaklardaki yakıt depoları yalnızca kanatlarda bulunmamaktadır. Uçağın yapısı hacmi ebatına göre yakıt depoları gövde kısmında da yer alabilir.
Havada yakıt ikmali, uçakların inmeden, uçuş sırasında yakıt almalarını sağlayan prosedürdür. … Havada yakıt ikmalinin ilk kahramanı Tanker’dir. Ancak Tanker olmadan da yapılabilir. Bazı savaş uçaklarının da yakıt ikmali opsiyonu vardır.
Yolcu uçaklarına akaryakıt ikmâlinin nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Genelde Jet A-1 tipinde olan yolcu uçağı yakıtları, özel bir takım sistemler ve araçlar kullanılarak yüklenir.
Nispeten küçük havalimanlarında, tankerler aracılığıyla taşınan akaryakıt, uçakların kanatlarında bulunan girişlerden pompalanır.
Daha büyük ve modern havalimanlarında ise, kısaca “hidrant” adı verilen sistemler kullanılır. Dispenser üzerinde bulunan boruların bir ucu hidrant sistemine diğer ucu ise uçağın kanadındaki akaryakıt girişine bağlanır.
Dispenser, bir yandan yakıtı muhtemel yabancı maddelere karşı süzerken, diğer taraftan da basıncını ayarlar.
Akaryakıtın yükleme hızı dakikada 3.200 litreye kadar çıkabilir.
İstanbul – Ankara gibi kısa mesafeli bir uçuşta, Boeing 737 gibi dar gövdeli bir uçağın ihtiyacı 4 ila 5 bin litre olurken, geniş gövdeli uçaklarla icra edilen uzun menzilli bir uçuşta bu rakam 150 tona ulaşabilir.